Mila Đisalov

Dr Mila Djisalov je istraživač saradnik na Institutu BioSens. Završila je osnovne studije biohemije i master studije molekularne biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Optimizacija petljom-posredovanе metodе izotermalnog umnožavanja nukleinskih kiselina (LAMP) za primenu u terenskoj detekciji patogena iz hrane i vode“ odbranila je 2025. godine. Tokom svoje karijere učestvovala je u većem broju projekata: 9 međunarodnih, od čega su 4 projekta iz programa Horizont 2020, 3 projekta Instituta dobre hrane i 2 bilateralna projekta. Osim toga, učestvovala je u 3 nacionalna projekta Fonda za nauku, 1 projektu Fonda za inovacionu delatnost, 3 projekta Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i 1 projektu Centra za promociju nauke kojim je rukovodila. Radila je kao gostujući istraživač na Tehničkom univerzitetu u Beču, Triniti Koledžu u Dablinu, institutu INRAe u Parizu, institutu INESC MN u Lisabonu i Univerzitetu Vaheningen u Holandiji.
Njena istraživačka delatnost obuhvata razvoj i optimizaciju izotermalnih metoda umnožavanja nukleinskih kiselina (LAMP, RCA) za molekularnu dijagnostiku patogena, genetičkih modifikacija, gena odgovornih za rezistenciju na antibiotike i tumorskih markera. Pored toga, njen rad uključuje razvoj biosenzora i lab-on-a-chip platformi koje se primenjuju kako u biomedicini i bezbednosti hrane, tako i u ćelijskoj poljoprivredi.
Posebno se angažuje u promociji nauke i bila je ko-osnivačica i ko-koordinator projekta „The BioSense Alt. Protein Project“. Dodatno, 2021. godine dobila je grant projekta KOMUNALT, koji je finansirao Centar za promociju nauke, i učestvovala u organizaciji prve multidisciplinarne konferencije o alternativnim proteinima u Srbiji.
U maju 2024. godine dobila je, zajedno sa koautorima, Tanner nagradu za najcitiraniji rad u 2021. godini, objavljen u časopisu Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (impakt faktor 16), u kome je učestvovala kao jedan od dva prva koautora sa podjednakim doprinosom.
Centar:
CBS
Teme:
1. Biomolekularno inženjerstvo
2. Ćelijska poljoprivreda
Projekti:
Publikacije:
- Omerović, N., Djisalov, M., Živojević, K., Mladenović, M., Vunduk, J., Milenković, I., Knežević, N.Ž., Gadjanski, I. and Vidić, J., 2021. Antimicrobial nanoparticles and biodegradable polymer composites for active food packaging applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 20(3), pp.2428-2454. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12727
- Živojević, K., Mladenović, M., Djisalov, M., Mundzic, M., Ruiz-Hernandez, E., Gadjanski, I. and Knežević, N.Ž., 2021. Advanced mesoporous silica nanocarriers in cancer theranostics and gene editing applications. Journal of Controlled Release, 337, pp.193-211. https://doi.org/10.1016/j.jconrel.2021.07.029
- Djisalov, M., Janjušević, L., Léguillier, V., Šašić Zorić, L., Farre, C., Anba-Mondoloni, J., Vidic, J. and Gadjanski, I., 2024. Loop-mediated isothermal amplification (LAMP) assay coupled with gold nanoparticles for colorimetric detection of Trichoderma spp. in Agaricus bisporus cultivation substrates. Scientific Reports, 14(1), p.15539. https://doi.org/10.1038/s41598-024-65971-9
- Šašić Zorić, L., Janjušević, L., Djisalov, M., Knežić, T., Vunduk, J., Milenković, I. and Gadjanski, I., 2023. Molecular approaches for detection of Trichoderma green mold disease in edible mushroom production. Biology, 12(2), p.299. https://doi.org/10.3390/biology12020299
- Podunavac, I., Knežić, T., Djisalov, M., Omerovic, N., Radovic, M., Janjušević, L., Stefanovic, D., Panic, M., Gadjanski, I. and Radonic, V., 2023. Mammalian cell-growth monitoring based on an impedimetric sensor and image processing within a microfluidic platform. Sensors, 23(7), p.3748. https://doi.org/10.3390/s23073748
- Knežić, T., Janjušević, L., Djisalov, M., Yodmuang, S. and Gadjanski, I., 2022. Using vertebrate stem and progenitor cells for cellular agriculture, state-of-the-art, challenges, and future perspectives. Biomolecules, 12(5), p.699. https://doi.org/10.3390/biom12050699
- Djisalov, M., Knežić, T., Podunavac, I., Živojević, K., Radonic, V., Knežević, N.Ž., Bobrinetskiy, I. and Gadjanski, I., 2021. Cultivating multidisciplinarity: Manufacturing and sensing challenges in cultured meat production. Biology, 10(3), p.204. https://doi.org/10.3390/biology10030204
- Pajčin, I., Knežić, T., Savic Azoulay, I., Vlajkov, V., Djisalov, M., Janjušević, L., Grahovac, J. and Gadjanski, I., 2022. Bioengineering outlook on cultivated meat production. Micromachines, 13(3), p.402. https://doi.org/10.3390/mi13030402
- Radonić, V., Birgermajer, S., Podunavac, I., Djisalov, M., Gadjanski, I. and Kitić, G., 2019. Microfluidic Sensor Based on Composite Left-Right Handed Transmission Line. Electronics, 8(12), p.1475.https://doi.org/10.3390/electronics8121475