Mila Đisalov

Mila Djisalov

Pozicija:Istraživač-saradnik u CBS

Zvanje: Istraživač-saradnik

Google Scholar

Dr Mila Djisalov je istraživač saradnik na Institutu BioSens. Završila je osnovne studije biohemije i master studije molekularne biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Optimizacija petljom-posredovanе metodе izotermalnog umnožavanja nukleinskih kiselina (LAMP) za primenu u terenskoj detekciji patogena iz hrane i vode“ odbranila je 2025. godine. Tokom svoje karijere učestvovala je u većem broju projekata: 9 međunarodnih, od čega su 4 projekta iz programa Horizont 2020, 3 projekta Instituta dobre hrane i 2 bilateralna projekta. Osim toga, učestvovala je u 3 nacionalna projekta Fonda za nauku, 1 projektu Fonda za inovacionu delatnost, 3 projekta Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i 1 projektu Centra za promociju nauke kojim je rukovodila. Radila je kao gostujući istraživač na Tehničkom univerzitetu u Beču, Triniti Koledžu u Dablinu, institutu INRAe u Parizu, institutu INESC MN u Lisabonu i Univerzitetu Vaheningen u Holandiji.

Njena istraživačka delatnost obuhvata razvoj i optimizaciju izotermalnih metoda umnožavanja nukleinskih kiselina (LAMP, RCA) za molekularnu dijagnostiku patogena, genetičkih modifikacija, gena odgovornih za rezistenciju na antibiotike i tumorskih markera. Pored toga, njen rad uključuje razvoj biosenzora i lab-on-a-chip platformi koje se primenjuju kako u biomedicini i bezbednosti hrane, tako i u ćelijskoj poljoprivredi.

Posebno se angažuje u promociji nauke i bila je ko-osnivačica i ko-koordinator projekta „The BioSense Alt. Protein Project“. Dodatno, 2021. godine dobila je grant projekta KOMUNALT, koji je finansirao Centar za promociju nauke, i učestvovala u organizaciji prve multidisciplinarne konferencije o alternativnim proteinima u Srbiji.

U maju 2024. godine dobila je, zajedno sa koautorima, Tanner nagradu za najcitiraniji rad u 2021. godini, objavljen u časopisu Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (impakt faktor 16), u kome je učestvovala kao jedan od dva prva koautora sa podjednakim doprinosom.

Centar:

03

CBS

1. IPANEMA – Integration of PAper-based Nucleic acid testing mEthods into Microfluidic devices for improved biosensing Applications
2. REALSENSE1 – Monitoring of cell culture parameters using sensors for biomass and nutrients/metabolites in media: Lab-on-a-Chip (LOC) approach, 2019-2021; Good Food Institute 2018 Competitive Grant Program
3. REALSENSE2- FROM LAB-ON-A-CHIP TO CUSTOM BIOREACTOR: SCALE UP MODELING STUDY, 2019-2021; Good Food Institute 2018 Competitive Grant Program
4. DRAGON – Data Driven Precision Agriculture Services and Skill Acquisition
5. CYBELE- Fostering precision agriculture and livestock farming through secure access to large-scale HPC-enabled virtual industrial experimentation environment empowering scalable big data analytics
6. PARSEC – Promoting the internAtional competitiveness of European Remote Sensing companies through Cross-cluster collaboration
7. NANOFACTS- Networking Activities for Nanotechnology-Facilitated Cancer Theranostics
8. PRECAST- Prediction of Cancer Treatment Effectiveness with Stimuli-responsive Nanomaterials
9. DIBMES- Razvoj i integracija mikrofludičnih biosenzora kao alata za monitoring bezbednosti mesa u kontinumu farma-klanica
10. The BioSense Alt. Protein Project – Student group
11. KOMUNALT- Unapređenje znanja i komunikacionih veština naučnika u oblasti alternativnih proteina
12. Razvoj magnetnih senzora za brzu detekciju serotipova Salmonella uobičajenih u Srbiji i Portugalu
13. Razvoj biljnih jestivih mikronosača i skafolda tj. 3D nosača za ćelije u cilju primene u ćelijskoj poljoprivredi tj. proizvodnji kultivisanog mesa putem tkivnog inženjerstva
14. MicoLabAptaSens-Microfluidic Lab-on-a-Chip platform for fast detection of pathogenic bacteria using novel electrochemical aptamer-based biosensors
15. Know4Nano
  1. Omerović, N., Djisalov, M., Živojević, K., Mladenović, M., Vunduk, J., Milenković, I., Knežević, N.Ž., Gadjanski, I. and Vidić, J., 2021. Antimicrobial nanoparticles and biodegradable polymer composites for active food packaging applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 20(3), pp.2428-2454. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12727
  2. Živojević, K., Mladenović, M., Djisalov, M., Mundzic, M., Ruiz-Hernandez, E., Gadjanski, I. and Knežević, N.Ž., 2021. Advanced mesoporous silica nanocarriers in cancer theranostics and gene editing applications. Journal of Controlled Release, 337, pp.193-211. https://doi.org/10.1016/j.jconrel.2021.07.029
  3. Djisalov, M., Janjušević, L., Léguillier, V., Šašić Zorić, L., Farre, C., Anba-Mondoloni, J., Vidic, J. and Gadjanski, I., 2024. Loop-mediated isothermal amplification (LAMP) assay coupled with gold nanoparticles for colorimetric detection of Trichoderma spp. in Agaricus bisporus cultivation substrates. Scientific Reports, 14(1), p.15539. https://doi.org/10.1038/s41598-024-65971-9
  4. Šašić Zorić, L., Janjušević, L., Djisalov, M., Knežić, T., Vunduk, J., Milenković, I. and Gadjanski, I., 2023. Molecular approaches for detection of Trichoderma green mold disease in edible mushroom production. Biology, 12(2), p.299. https://doi.org/10.3390/biology12020299
  5. Podunavac, I., Knežić, T., Djisalov, M., Omerovic, N., Radovic, M., Janjušević, L., Stefanovic, D., Panic, M., Gadjanski, I. and Radonic, V., 2023. Mammalian cell-growth monitoring based on an impedimetric sensor and image processing within a microfluidic platform. Sensors, 23(7), p.3748. https://doi.org/10.3390/s23073748
  6. Knežić, T., Janjušević, L., Djisalov, M., Yodmuang, S. and Gadjanski, I., 2022. Using vertebrate stem and progenitor cells for cellular agriculture, state-of-the-art, challenges, and future perspectives. Biomolecules, 12(5), p.699. https://doi.org/10.3390/biom12050699
  7. Djisalov, M., Knežić, T., Podunavac, I., Živojević, K., Radonic, V., Knežević, N.Ž., Bobrinetskiy, I. and Gadjanski, I., 2021. Cultivating multidisciplinarity: Manufacturing and sensing challenges in cultured meat production. Biology, 10(3), p.204. https://doi.org/10.3390/biology10030204
  8. Pajčin, I., Knežić, T., Savic Azoulay, I., Vlajkov, V., Djisalov, M., Janjušević, L., Grahovac, J. and Gadjanski, I., 2022. Bioengineering outlook on cultivated meat production. Micromachines, 13(3), p.402. https://doi.org/10.3390/mi13030402
  9. Radonić, V., Birgermajer, S., Podunavac, I., Djisalov, M., Gadjanski, I. and Kitić, G., 2019. Microfluidic Sensor Based on Composite Left-Right Handed Transmission Line. Electronics, 8(12), p.1475.https://doi.org/10.3390/electronics8121475