REALSENSE1 – Monitoring of cell culture parameters using sensors for biomass and nutrients/metabolites in media: Lab-on-a-Chip (LOC) approach, 2019-2021; Good Food Institute 2018 Competitive Grant Program

Akronim: RealSense1

Period implementacije: 28/01/2019 - 27/07/2021

Tip projekta: GRANTOVI INSTITUTA DOBRE HRANE

Internet prezentacija: www.realsense.rs

RealSense1 i2 (1) 1

Cilj projekta: Razvijanje i testiranje inovativnih i ekonomičnih senzora za biomasu i za različite metabolite koji se generišu tokom gajenja ćelija i mogu se akumulirati u medijumu, što može dovesti do negativnog efekta na ćelije.

 

O projektu: Ćelijska poljoprivreda se u današnje vreme pominje kao jedna od vodećih naučnih tema koje se bavi problemom održive proizvodnje hrane, doprinoseći na taj način smanjenju klimatskih promena, kao i rešavanju drugih izazova koji se tiču zaštite životne sredine. Proizvodnja kultivisanog mesa i njegova distribucija u supermarkete i na naše trpeze, jedno je od mogućih rešenja kojima se naučnici bave kako bi rešili neke od pomenutih problema.

Od 2019 godine, BioSens Institut učestvuje u toj “trci” proizvodnje kultivisanog mesa, dobijanjem granta Instituta Dobre Hrane – RealSense1 – kojim koordinira dr Ivana Gađanski.

 

REALSENSE1 projekat koristi pristup tzv. “laboratorije na čipu” tj. gajenje ćelija u mikrofluidičnim bioreaktorima, koji omogućuju značajno smanjenje vremena i troškova razvoja bioprocesa zbog visokog stepena kontrole, omogućenog laminarnim kretanjem fluida, kao i malim količinama potrebnih reagenasa, što je omogućeno dimenzijama mikrofluidičnih bioreaktora.

Teme:

Centri:

03

CBS

CST

CST