DRAGON – Data Driven Precision Agriculture Services and Skill Acquisition

Akronim: DRAGON

Period implementacije: 01/10/2018 - 31/01/2022

GA broj: 810775

Tip projekta: Horizont 2020

Internet prezentacija: https://datadragon.eu/

Dragon logo

Cilj projekta: Projekat DRAGON ima za cilj rešavanje glavnih izazova precizne poljoprivrede (PP) – niske stope prihvatanja i primene PP tehnologija u praksi, naročito tzv. big data u poljoprivredi. Institut BioSens je koordinator projekta, a partneri su Vaheningen Univerzitet iz Holandije i AgriEpi Centar iz Škotske.

 

O projektu: Jedan od primarnih ciljeva projekta je unapređenje istraživačkih kapaciteta Instituta BioSens prvenstveno što se tiče analize multiskalarnih podataka iz različitih izvora kao što su sateliti, mobilni telefoni, uređaji u okviru tzv. interneta stvari, kao i podaci u oblasti fenomike, genomike i metagenomike, tj. podaci o morfološkim i genetičkim osobinama biljaka i bakterija iz zemljišta.
Drugi važan cilj projekta je i poboljšana sposobnost komunikacije novih naučnih saznanja i podataka krajnjim korisnicima, tj. zemljoradnicima, malim i velikim kompanijama u poljoprivredi, kao i državnim i drugim zvaničnim organizacijama.

 

Aktivnosti projekta su prvenstveno usmerene ka mladim istraživačima BioSens instituta, koji će učestvovati na stručnim boravcima i usavršavanjima na partnerskim institucijama. Predviđeni su različiti seminari i treninzi u Srbiji, kako za istraživače i studente, tako i za potencijalne krajnje korisnike PP tehnologija.

 

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske Unije, iz programa za Istraživanje i Inovacije- Horizont 2020, pod sporazumom o grantu broj 810775.

Teme:

Centri:

03

CBS

proba 2

CIT