Vesna Bengin

Vesna Bengin

Zvanje: Naučni savetnik u oblasti prirodnih/ matematičkih nauka- fizika

Pozicija:Stariji istraživač

Google Scholar

Prof. Dr Vesna Bengin je suosnivač Instituta BioSens – Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema, koji se fokusira na multidisciplinarna naučna istraživanja naprednih informaciono-komunikacionih tehnologija i njihove primene u biosistemima, prvenstveno poljoprivredi. Ona je rukovodilac projekta ANTARES, koji je prvorangiran u najprestižnijem pozivu Evropske komisije Horizon 2020 -Teaming, a koji ima za cilj da razvije Institut BioSens u tržišno orijentisan vodeći evropski centar naučne izvrsnosti. Sa budžetom od skoro 30 miliona evra, ANTARES je najveći istraživački projekat koji je u Republici Srbiji ikada finansirala Evropska unija. Pored naučne izvrsnosti, ANTARES projekat se fokusira i na razvoj novih politika koje će podstaći napredak naučno-istraživačke zajednice u Srbiji i ekonomski rast u čitavom regionu.

 

Profesorka Bengin je dobitnica najviših priznanja u nastavi i istraživanju: redovni je profesor na Odeljenju za fiziku Univerziteta u Novom Sadu, kao i naučni savetnik (glavni istraživač) kog je izabralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Takođe ima titulu izvanrednog profesora na Univerzitetu Stellenbosch u Južnoj Africi, kao i poziciju gostujućeg profesora na Univerzitetu u Pensilvaniji (UPENN), SAD. Članica je Upravnog odbora Instituta BioSens od njegovog osnivanja 2015. godine do danas, i potpredsednica istog odbora 2015-2019. Bila je član Upravnog odbora Fonda za inovacije Republike Srbije u periodu 2011-2017 i članica mnogih evropskih i međunarodnih stručnih tela kao što su Generalna skupština Evropske Mikrotalasne asocijacije i Odbor za implementaciju grupe za posmatranje Zemlje (GEO).

 

Po pozivu Evropske komisije, radila je i kao mid-term evaluator celokupnog intervladinog okvirnog programa COST (Co-operation in Science and Technology) finansiranog od strane Evropske komisije sa približno 300 miliona evra, u smislu procene ispunjenja političkih, naučnih i operativnih ciljeva programa. Radila je i kao konsultant za Fonds National de la Recherche iz Luksemburga 2017. godine, kao i za niz istraživačkih institucija u Turskoj i Sloveniji 2016. godine. Od 2016. profesorka Bengin je članica UNICEF-ovog poslovnog savetodavnog odbora u Srbiji i konsultant za UN FAO (Ujedinjene nacije – Organizacija za hranu i poljoprivredu).

 

Doktorirala je 2006. godine na Univerzitetu u Novom Sadu u oblasti elektronike i mikrotalasne tehnike, autor je preko 100 naučnih radova od čega su 32 objavljena u prestižnim međunarodnim časopisima, jednog nacionalnog patenta, kao i dve knjige objavljene kod prestižnih svetskih izdavača Cambridge University Press i John Wiley & Sons. Vodila je ili učestvovala u 5 projekata iz programa Evropske Unije, Horizont2020, kao i 8 projekata iz programa FP7, uključujući projekat InnoSense kroz koji je oformila laboratoriju za nano i mikroelektroniku koja je i danas jedna od najjačih u ovoj oblasti u regionu i predstavlja osnovnu bazu naučnih istraživanja na Institutu.

 

Dobitnica je većeg broja međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja, kao što su specijalna nagrada Evropske komisije Marie Curie Actions for an Innovative Europe: Excellence, mobility and skills for researchers, nagrada za izuzetne žene u nauci i tehnologiji She’s Mercedes kompanije Mercedes-Benz, Povelja Kapetan Miša Anastasijević za međunarodne naučnoistraživačke projekte i afirmaciju nauke u Srbiji i brojnih drugih.
Majka je troje dece.

Centar:

CST

CST

1. V. Crnojevic-Bengin, Recent advances in multi-band microstrip filters, Cambridge University Press, ISBN 9781107081970 (edited book), 2015
2. V. Crnojevic-Bengin, N. Jankovic, Advances in planar filters, in ”Wiley Encyclopedia of Electrical and Electronics Engineering ”, John Wiley & Sons, DOI: 10.1002/047134608X.W8212, April 2014.
3. V Radonic, N Cselyuszka, V Crnojevic-Bengin, G Kitic, Phase-shift transmission line method for permittivity measurement and its potential in sensor applications, in book Electromagnetic Materials, edited by: Man-Gui Han, Publisher: InthechOpen, 2018. ISBN 978-953-51-8118-7
4. N. Cselyuszka, Z. Sakotic, G. Kitic, V Crnojevic-Bengin, N Jankovic „Novel Dual-band Band-Pass Filters Based on Surface Plasmon Polariton-like Propagation Induced by Structural Dispersion of Substrate Integrated Waveguide“, Scientific reports 8 (1), 8332 2018.
5. V. Crnojevic-Bengin, V. Radonic, and B. Jokanovic: “Fractal Geometries of Split-Ring Resonators”, IEEE Transactions of Microwave Theory and Techniques, Vol. 56, No. 10, pp. 2312-2321, October 2008.