EUDAT 2020

Period implementacije: 01/03/2015 - 28/02/2018

GA broj: 654065

Tip projekta: Horizont 2020

Internet prezentacija: https://eudat.eu/

eudat

Cilj projekta: Cilj projekata je da okupi jedinstveni konzorcijum dobavljača e-infrastrukture, operatora istraživačke infrastrukture i istraživače iz različitih naučnih disciplina i ukaže na to bi očuvanje podataka, pristup i deljenje podataka trebalo da budu podržani na mnogo bolji način. U većini istraživačkih zajednica raste svest da će „rastuća plima podataka“ zahtevati nove pristupe upravljanju podacima i da bi očuvanje podataka, pristup i deljenje podataka trebalo da budu podržani na mnogo bolji način.Vizija EUDAT2020 je da omogući evropskim istraživačima i praktičarima iz bilo koje istraživačke discipline da sačuvaju, pronađu, pristupe i obrade podatke u pouzdanom okruženju.

 

O projektu: EUDAT2020 je zasnovan na temeljima postavljenim prvim EUDAT projektom, jačajući veze između Infrastruktura podataka o saradnji (CDI), proširujući njegove funkcionalnosti i nadležnosti. Usluge EUDAT2020 pokrivaće pristup i deponovanje, od neformalne razmene podataka do dugoročnog arhiviranja, i bavljenja identifikacijom, otkrivanjem i izračunavanjem velikih podataka. Jedna od glavnih ambicija EUDAT2020 je da premosti jaz između istraživačke infrastrukture i e-Infrastrukture kroz strategiju aktivnog angažovanja. Tokom svog trogodišnjeg životnog veka, EUDAT2020 će razviti CDI u zdravu infrastrukturu podataka za Evropu, i pozicionirati EUDAT kao održivu infrastrukturu upućenu budućim promenljivim zahtevima istraživačkih zajednica.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske Unije, iz programa za Istraživanje i Inovacije-Horizont 2020, pod sporazumom o grantu broj 654065.

Željko Bajić

Željko

Bajić

Vladan Minić

Vladan

Minić

Centri:

04

CRP

03

CBS

05

CIRP