Jovana Glušac
Jovana je stariji istraživač u Centru za biosisteme Instituta BioSens. Doktorirala je biologiju na Univerzitetu u Banjoj Luci u saradnji sa Tehnološkom institutu za tehnologiju Izraela (Biotehnološki i prehrambeni fakultet). Od 2019. do 2022. bila je postdoktorski saradnik Ladi Davis na istom institutu i dobitnik je nagrade Hershel Rich Technion za inovacije za rad koji se fokusira na tehnologiju uzgojenog mesa i mimetike masti na bazi biljaka. Od 2022. do 2024. bila je na poziciji šefa istraživanja i razvoja hrane u izraelskom startupu Oshi. U ovoj ulozi, vodila je tim odgovoran za razvoj novih proizvoda (NPD), fokusirajući se na kreiranje inovativnih formulacija, razvoj teksture i ukusa za losos na bazi biljaka. Trenutno je uključena u projekat ANTARES. Glavni istraživački interesi: alternativni proteini, biljni proteini, proteini dobijeni od kvasca; enzimi; funkcionalizacija i modifikacije proteina; O/v emulzije, gelovi, pene na bazi proteina; oleogelacija; biljni analozi, tehnologija uzgojenog mesa, razvoj prehrambenih proizvoda.
Centar:
CBS
Teme:
1. Biomolekularno inženjerstvo