08

Državna uprava

BioSens ima odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vojvodine. Za njih smo razvili brojna rešenja koja pomažu javnoj upravi da stekne bolji uvid u poljoprivrednu proizvodnju, postigne efikasniju kontrolu subvencija i otkrije neodgovorno korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

 

Naša rešenja se uglavnom baziraju na daljinskom istraživanju i GIS-u i uključuju velike baze podataka o poljima, poljoprivrednicima i prikupljenim podacima. Usluge poput mapiranja useva u regionu od interesa razvijaju se pomoću satelitskih snimaka Sentinel 2 i imaju rezoluciju od 10m. Mapiranje useva ima različite svrhe, od verifikacije subvencija do identifikovanja paljenja polja ili ilegalnog zauzimanja državnog poljoprivrednog zemljišta.

 

Subvencije se daju za uzgoj određenih useva, izgradnju staklenika ili instaliranje sistema za navodnjavanje. One su brojne, a za inspekciju i proveru pravilnog korišćenja svake ponaosob, potrebni su veliki timovi državnih službenika. Takođe, provera celog polja koje može biti veliko desetine ili stotine hektara zahteva mnogo vremena. Zahvaljujući sistemu koji smo razvili, verifikacije se vrše na daljinu, uz satelitsku obradu slika zajedno sa naprednim algoritmima mašinskog učenja.

 

Slična tehnologija se koristi za otkrivanje ilegalnih aktivnosti. Tradicionalno, poljoprivrednici su često spaljivali ostatke useva na svojim poljima kako bi uštedeli vreme i gorivo potrebno za oranje. Ova praksa se ne primenjuje proteklih decenija i proglašena je ilegalnom, jer predstavlja opasnost za ljude i životnu sredinu. Takođe, bilo je slučajeva zauzimanja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu bez nadmetanja i plaćanja zakupnine.

 

Ovi i drugi prekršaji otkriveni su satelitskom tehnologijom i njihov obim je smanjen, čime se osigurava sigurnija i ekološki prihvatljivija poljoprivreda, kao i veći prihodi vlade.

 

Ostale usluge uključuju sisteme postavljene za razne druge javne aktere, a posebno za savetodavne usluge. Savetodavne usluge pružaju savetodavnu podršku poljoprivrednicima i prikupljaju velike količine podataka na terenu. Postavljena je namenska platforma zasnovana na AgroSense-u gde se svi podaci čuvaju i vizualizuju pomoću GIS mehanizma. Na taj način su hiljade novih zapisa, kao i istorijska baza podataka posmatranja na terenu digitalizovane i prikupljene pod jednim krovom.

 

 

BioSens akcelerator

11

Privreda

07

Naučno-istraživačke organizacije (NIO)

06

Digitalni Inovacioni Habovi

09

Živa laboratorija

10
Vladimir Crnojević

Kontakt osoba:

Vladimir Crnojević

crnojevic@biosense.rs

BioSens akcelerator

11

Privreda

07

Naučno-istraživačke organizacije (NIO)

06

Digitalni Inovacioni Habovi

09

Živa laboratorija

10