Arheozoologija

Životinjski ostaci (kosti, zubi, rogovi, krljušt, ljušture) sa arheoloških nalazišta, koje proučava arheozoologija, pružaju uvid u različite aspekte ljudsko-životinjskih odnosa u prošlosti. Arhaeozoologija se bavi rekonstrukcijom životne sredine, ishrane, strategija opstanka, kao i rekonstrukcijom sezonalnosti. U okviru naših istraživanja, analiziraju se životinjske kosti, stabilni izotopi i lipidi iz keramičkih posuda, u cilju utvrđivanja načina života lovačko-ribolovačkih zajednica tokom mezolita i prvih stočarskih zajednica tokom neolita na prostoru jugoistočne Evrope.

 

 

Arheozoološke analize obuhvataju taksonomsku odredbu životinjskih ostataka sa arheoloških nalazišta, odredbu skeletnih elemenata, starosti i pola jedinki, merenje određenih elemenata da bi se rekonstruisala veličina, uzrast i pol životinja tj. njihova pripadnost divljim ili domaćim vrstama, kvantifikacija životinjskih ostataka da bi se utvrdila relativna zastupljenost različitih vrsta, kao i proučavanje različitih tafonomskih promena na kostima koje ukazuju na procese formiranja nalazišta, dejstvo drugih životinja ili ljudi.

 

Analize stabilnih izotopa koriste se u rekonstrukcijama uslova u životnoj sredini i ishrane, a u okviru naših istraživanja koristimo ih da bismo utvrdili dužinu sisanja kod goveda, kao potencijalni indikator eksploatacije kravljeg mleka od strane ljudi. Na prvom mestu, posmatramo razlike u vrednostima izotopa azota (δ15N) u kolagenu iz sekvencionih uzoraka prvog i drugog molara (m1, m2). Ovakve studije pružaju novi uvid u karakter prvobitnog uzgajanja goveda, dostupnost mleka i njegovo deljenje između ljudi i teladi, i upravljanje životinjama u ovim procesima.

 

Analize lipida se koriste da bi se identifikovale različite namirnice i proizvodi pripremani u keramičkim posudama, uz pomoć GC analiza za detekciju biomarkera životinjskih masti, GC/MS analiza za identifikaciju pojedinačnih organskih jedinjenja i GC/C-IRMS analiza za povezivanje identifikovanih lipida sa konkretnim prehrambenim proizvodima.

 

 

Projekat:

 

ERC Birth – Birhts, mothers and babies: prehistoric fertility in the Balkans between 10000 – 5000 cal BC, GA 640557, ERC-2014-STG