PROTEIN- PeRsOnalized nutriTion for hEalthy living

Akronim: PROTEIN

Period implementacije: 01/12/2018 - 30/11/2022

GA broj: 817732

Tip projekta: Horizont 2020

Internet prezentacija: https://protein-h2020.eu/

PROTEIN LOGO

Cilj projekta: Projekat PROTEIN ima za cilj da razvije kompletan ekosistem koji će ljude stimulisati na zdravu, ugodnu, hranljivu i održivu ishranu nudeći dnevni program prilagođen njihovim potrebama i vođen njihovim ličnim sklonostima, fizičkim i fiziološkim karakteristikama kao i njihovim zdravstvenim stanjem.

 

O projektu: Pravilna ishrana je od suštinskog značaja za dobro zdravlje, blagostanje i prevenciju, ublažavanje ili lečenje niza nezaraznih bolesti. Hrana nije samo izvor kalorija, već i složena mešavina dijetetskih hemikalija, od kojih su neke direktno povezane sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, alergijama i nekim vrstama karcinoma. Hrana, dijeta i nutritivni status, uključujući prekomernu težinu i gojaznost, takođe su povezani sa povišenim krvnim pritiskom i holesterolom u krvi ili čak rezistencijom na delovanje insulina. Ovi uslovi nisu samo faktori rizika za nezarazne bolesti, već i sami glavni uzroci bolesti.

 

Međutim, današnju ishranu karakterišu neredovni i loše uravnoteženi obroci. Nezdrave prehrambene navike u našem svakodnevnom životu nisu samo faktori rizika za nezarazne bolesti, već i glavni uzroci stresa i umora, tj. nedostatka energije. Znanje o našim prehrambenim navikama zasnovano na analizi različitih vrsta informacija, uključujući i pojedinačne parametre, može u velikoj meri doprineti odgovorima na ključna pitanja u odgovoru na društvene izazove u vezi sa hranom i zdravljem.

 

Konkretno, glavni cilj PROTEINA je stvoriti sistem zasnovan na ICT tehnologijama za pružanje personalizovane ishrane, i prikupljanju i analizi velikog broja podataka koji se odnose na obrasce ponašanja korisnika u ishrani, fizičkoj aktivnosti i pojedinačnih parametara. PROTEIN predlaže radikalno nov pristup savetovanju i podršci potrošačima u svakodnevnom životu, istovremeno osiguravajući zaštitu privatnosti korisnika, tj. podaci će biti anonimni i bezbedno skladišteni u Klaudu za obradu.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske Unije, iz programa za Istraživanje i Inovacije-Horizont 2020, pod sporazumom o grantu broj 817732.

Teme:

Centri:

05

CIRP

proba 2

CIT

CST

CST