COST Action IC1406 High-Performance Modelling and Simulation for Big Data Applications

Akronim: cHiPSet

Period implementacije: 01/06/2015 - 31/05/2019

GA broj: IC1406 

Tip projekta: COST

Internet prezentacija: http://chipset-cost.eu/  

cost

Cilj projekta: COST Akcija cHiPSet je posvećena stvaranju dobre klime za naučnu izvrsnost i koordinaciju između vodećih evropskih istraživačkih institucija i industrijskih partnera, kroz međusobnu saradnju, razmenu znanja i partnerstvo. Cilj projekta je da ojača i promoviše kompetitivnost evropske industrije u oblasti Big Data tehnologija.

 

O projektu: Kako efikasno izvući znanje i vredne informacije iz veoma velikih podataka je novi izazov koji postavlja Big Data era u kojoj živimo. Ovaj izuzetno težak i kompleksan izazov otvara nove mogućnusti za razvoj oblasti Računarstva visokih performansi (HPC – High Performance computing). Porast broj domena, kao što su biološke i fizičke nauke, socioekonomski sistemi, itd., u kojima je upotreba i količina podataka intenzivna, postavlja nove zahteve za računarski efikasnim HPC rešenjima.

 

Oblast modeliranja i simulacija (MS) nudi adekvatne abstrakcije za upravljanje kompleksnim Big Data analizama u različitim naučnim i inženjerskim oblastima. Nažalost, Big Data problemi nisu uvek jednostavni za efikasno rešavanje pomoću MS preko HPC. Takođe, MS zajednici nedostaje detaljna ekspertiza potrebna da bi se iskoristio pun potencijal HPC rešenja, dok HPC arhitekte nisu u potpunosti svesni specifičnih zahteva koje postavlja MS.
Stoga, na nivou Evrope postoji neodložna potreba za koordinacijom i interakcijama između eksperata iz doomena MS i HPC, kako bi se osiguralo da se oblast koja je strateški u dugoročnom interesu Evrope, razvijala efikasno – od akademskog istraživanja do industrijske prakse. Ova Akcija pruža mogućnost za integracijom i afirmacijom nove, koordinarane Big Data inicijative podržane od strane HPC. Akcija će snažno podržavati razmenu informacija, sinergiju i koordinaciju aktivnosti među vodećim evropskim istraživačkim grupama i globalnim vrhunskim partner institucijama, i promovisaće kompetativnost evropske softver industrije.

Centri:

proba 2

CIT