13. 07. 2021.

Upoznajte Nastasiju Grujić


Mladu istraživačicu koja velike podatke pretvara u koristan alat za demistifikovanje populacione dinamike u Srbiji!


Zašto broj stanovnika u Srbiji opada? Koji su nove procene o migracijama unutar zemlje, ekonomskim migracijama, iseljavanju stanovništva i naučne zajednice? Ovo su bila neka od pitanja koja su rešavana u okviru izazova – Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije, organizovanog od strane UNDP Akceleratora u Srbiji.

 

Jedan od pobednika je bio tim sa Instituta BioSens!

 

Nastasija i drugi istraživači sa Instituta su prvi istraživački tim koji je iskoristio agregirane i anonimizirane podatke mobilnog operatera Telekom Srbija u cilju detekcije populacionih trendova u zemlji. Kombinujući ove podatke sa satelitskim podacima i podacima sa OpenStreetMaps, došli su do otkrića da se stvarna zastupljenost stanovništva razlikuje od zvaničnih podataka. Jedan od primera su Novi Pazar i Tutin, gde su uprkos pozitivnim pokazateljima prirodnog priraštaja u zvaničnim podacima, indikatori pokazali smanjenje broja stanovnika. Sa druge strane, opštine u kojima je primećen najveći priliv stanovništva su Novi Beograd i Savski Venac, kao i Smederevo.

 

Rezultati su takođe pokazali da se Telekom podaci, zbog velike zastupljenosti upotrebe mobilnih telefona, mogu koristiti za procenu stanovništva u blisko realnom vremenu. Dokazano je i da kombinovanje Telekom podataka sa drugim izvorima pruža bolji uvid u trendove depopulacije koji mogu biti od koristi kreatorima politika. Predloženo rešenje je dostupno na veb portalu koji uključuje interaktivne mape, grafike i izveštaje.

 

Nastasijina uloga u projektu bila je višestruka: intenzivna obrada i analiza velikih podataka, kao i izdvajanje obeležja za prediktivni model. Nastasija, kao GIS inženjer je takođe bila zadužena za kreiranje mapa, geoprostorne analize i geostatistiku. Njena stručnost i posvećenost su značajno doprinele uspehu projekta.

 

Budite u toku! BioSens tim nastavlja rad na ovim podacima kako bi otkrio interakciju ruralno-urbanih područja i dizajnirao nove indikatore ruralnog razvoja.