25. 02. 2024.

Direktor BioSensa član grupe 10 visokih predstavnika UN


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) António Guteres imenovao je deset visokih predstavnika civilnog društva, privatnog sektora i naučne zajednice za promociju nauke, tehnologije i inovacija za postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG) u naredne dve godine. Jedan od deset odabranih eminentnih stručnjaka iz celog sveta je i direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević.


Članstvo profesora Crnojevića u grupi deset odabranih stručnjaka na globalnom nivou, značajno doprinosi učvršćivanju pozicije Republike Srbije na naučnoj mapi sveta. Na taj način, odato je priznanje i data dodatna podrška naporima koje Srbija ulaže u razvoj i unapređenje naučnih, tehnoloških i inovacionih kapaciteta. Istovremeno, mogućnost učešća u kreiranju koraka koji vode ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja UN, daje jednu potpuno novu dimenziju pristupu nauci i otvara vrata partnerstvima sa najrazličitijim zainteresovanim stranama.


Ova ključna grupa je centralna komponenta Mehanizma za olakšavanje tehnologije UN-a, osmišljena da iskoristi saradnju više zainteresovanih strana za održivi razvoj. Svaki član, prepoznat po svojoj međunarodnoj izvrsnosti u nauci ili tehnologiji, donosi bogato iskustvo i uvid iz civilnog društva, privatnog sektora i naučne zajednice, naglašavajući inkluzivan i sveobuhvatan pristup koji UN imaju prema održivom razvoju.
Mandat grupe je da generalnom sekretaru pruži smernice, ideje i preporuke o pitanjima nauke, tehnologije i inovacija i njihovom uticaju na održivi razvoj. Njihov rad će biti fokusiran na podršku Forumu o nauci, tehnologiji i inovacijama za ciljeve održivog razvoja. Koristeći kolektivnu ekspertizu svojih članova, grupa ima za cilj da pruži preporuke i savete o konkretnim tehnološkim rešenjima i partnerstvima, kao i šire o pitanjima nauke, tehnologije i inovacija za ciljeve održivog razvoja, zatim da da savete o politici i suštinskim putevima napredovanja i uticaju brze promene tehnologije i digitalizacije na globalno društvo.
Odluka o formiranju ove globalne ekspertske grupe na najvišem nivou naglašava važnost saradnje više zainteresovanih strana među naučnim i tehnološkim liderima u različitim disciplinama, sektorima i zemljama. U njemu se priznaje da se naučno i tehnološko znanje generiše sve šire na univerzitetima, naučnim institutima, nacionalnim laboratorijama, korporacijama privatnog sektora, pa čak i nauci građana. Formiranje ove grupe predstavlja značajan korak napred u globalnom partnerstvu za održivi razvoj, naglašavajući ulogu nauke, tehnologije i inovacija u postizanju ciljeva održivog razvoja.