28. 12. 2022.

Otvoren poziv za BioSens akcelerator


Poziv za inovativne startape da se prijave


Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede. Rok za prijavu je 01. februar 2023.

 

BioSens akcelerator je prvi na ovim prostorima isključivo usmeren ka domaćim tehnološko-inovativnim kompanijama, koje svoj dalji razvoj vezuju za sektor poljoprivrede i hrane.

 

Kroz intenzivne obuke, lično mentorstvo i pristup BioSens istraživačkim resursima, BioSens akcelerator će pružiti mogućnost domaćim IT preduzetnicima da kroz razvoj novih rešenja, kao i unapređenje postojećih, doprinesu digitalizaciji poljoprivrede.

 

 

Program će okupiti više od 20 mentora iz zemlje i inostranstva, koji će svojom ekspertizom, iskustvom, kontaktima i idejama pomoći novim tehnološkim preduzetnicima da testiraju izvodljivost i održivost svoje poslovne ideje i digitalnih rešenja, i da svoje ideje i proizvode pretvore u održiv poslovni poduhvat.

 

Unapređenje u odnosu na prethodna izdanja se, pored značajnog unapređenja u resursima koji su na raspolaganju startapima i podršci koju pruža H2020 projekat ANTARES, ogleda i u podršci koju akcelerator ove godine dobija od projekta ICT Hub-a Srbija Inovira, koji finansira USAID.

 

“Iako su se prethodna izdanja akceleratora pokazala veoma uspešnim, mi konstantno težimo unapređenju programa i kvaliteta podrške koju pružamo startapima. Program će se i dalje oslanjati na široku BioSens ekspertizu u oblasti digitalne poljoprivrede, resurse Instituta BioSens koji stoje na raspolaganju polaznicima, kao i na intenzivan trening program. Pored toga, ove godine smo udružili snage sa projektom Srbija Inovira koji finansira USAID , a pristup resursima koje pruža centralno mesto projekta – Superklaster – biće značajna dodata vrednost akceleratoru“, kaže Milica Trajković, rukovodilac Centra za inovacije i razvoj poslovanja Biosens Instituta.

 

Program će biti realizovan tokom tromesečnog kursa na proleće 2023, u periodu od marta do juna, a namenjen je startapima koji se:
• bave se razvojem i primenom inovacija i IT rešenja za poljoprivredu i prehrambeni sektor;
• rešavaju realan problem na tržištu tako što rade na unapređenju već postojećih rešenja ili digitalizaciji prethodno analognih rešenja.

 

Za učešće u programu biće odabrano do deset startapa. Rad će se odvijati kroz dve nedeljne radionice (uživo i onlajn) koje će držati stručnjaci sa iskustvom, a veliku ulogu imaće i tematski susreti, sastanci i druga dešavanja. Pored mentorske podrške, timovi će imati i naučnu podršku Instituta BioSens u prenošenja znanja, pristupu neophodnim setovima podataka, naučno-istraživačkoj opremi, i/ili test farmama – resursima koji su im neophodni za razvoj digitalnih proizvoda.

 

Najbolji timovi imaće priliku da učestvuju na velikom regionalnom završnom događaju (Demo Day), gde će predstaviti svoju ideju pred internacionalnom publikom i internacionalnom mrežom investitora.
Prijave za treću generaciju BioSens akceleratora otvorene su do 1. februara 2023. godine. Za prijavu je neophodan pitch deck od 10 slajdova i popunjena prijava. Detaljnije informacije o BioSens programu i samom procesu prijave možete pronaći na zvaničnom sajtu akceleratora. BioSens tim pruža podršku potencijalnim aplikantima i tokom procesa pripreme prijave za akcelerator.