24. 05. 2022.

Mokrin postaje prvo digitalno selo u Srbiji


Počeo je projekat za revitalizaciju i osnaživanje sela!


 

U utorak 24. maja u prostoru Mokrin House u Mokrinu, svečanim događajem obeležen je početak projekta „Digitalno selo“ koji zajednički realizuju Institut BioSens i kompanije Delta Holding i Mokrin House.

 

Na događaju kom su prisustvovali gradonačelnik Kikinde, predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, diplomatskog kora, predstavnici agrobiznis sektora i poljoprivrednici-učesnici projekta predstavljeni su ciljevi projekta, dosadašnje aktivnosti i planovi.

 

Kako je moderna poljoprivreda velika šansa za srpsku ekonomiju i sela koja nestaju, ideja je da se digitalizacijom omogući efikasnija proizvodnja, veća zarada poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, posebno za mlade. Zato će akcenat biti na edukaciji i upotrebi nove tehnologije u poljoprivredi koja značajno olakšava posao poljoprivrednika čineći ih konkurentnijim na tržištu u 21. veku.

 

Prvo selo u Srbiji koje će u okviru projekta proći kroz proces digitalne transformacije je Mokrin. Njegova prednost ogleda se u velikom broju individualnih poljoprivrednih proizvođača i jednostavnom postavljanju bežične digitalne infrastrukture.

 

Institut BioSens, pionir u digitalnoj transformaciji poljoprivrede, ponudiće svoju paletu digitalnih rešenja, ali i znanja eksperata koja će pomoći poljoprivrednicima da modernizuju svoju proizvodnju, dok će  Eksperti Delta Agrara, članice Delta Holdinga, takođe svojom stručnom podrškom pomoći učesnicima projekta da ostvare bolje proizvodne i poslovne rezultate. Transfer znanja, kao i obuke poljoprivrednih proizvođača, održvaće se na imanju Mokrin House.

 

Meštani će, između ostalog, moći da nauče kako da koriste nove aplikacije i digitalne alate i primene ih na svojim gazdinistvima. Kako u ruralnom razvoju veliku ulogu ima umrežavanje, ideja je da se upravo kroz digitalne platforme povežu proizvođači i treća lica i formiraju virtuelne zadruge. Tako će zajednički moći da se suoče sa izazovima koje budućnost donosi.

 

Predviđeno trajanje projekta je 3 godine, a sve što projekat nudi potpuno je besplatno. Trenutno je u projekat uključeno 30 gazdinstava, a očekuje se da će se do kraja realizacije više od 100 poljoprivrednika iz Mokrina priključiti projektu. Projekat će unaprediti sve društvene aspekte života na selu i sprečiti migracije stanovništva, a ideja je da se dobre prakse u budućnosti prenesu i na druga sela.

 

Institut BioSens je 2018. godine otvorio Prvu digitalnu farmu u okviru projekta ANTARES koja je do sada ostvarila odlične rezultate kada je u pitanju transfer znanja i edukacija poljoprivrednika. Ideja je da koncept Prve digitalne farme evoluira u koncept Digitalnog sela.