Jovana Kojić

Dr Jovana Kojić, rođena 1986. godine, naučni je savetnik u Centru za Biosisteme. Master studije je završila 2012. godine na Tehnološkom fakultetu, smer prehrambeno inženjerstvo, Univerziteta u Novom Sadu. Nakon toga, svoju doktorsku akademsku karijeru nastavila je na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije (FINS), gde je radila 12 godina. Tokom svoje karijere, vodila je akreditovane laboratorije za ispitivanje kvaliteta šećerne repe i žitarica. Doktorsku disertaciju odbranila je 2018. godine na Tehnološkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu.
Njen glavni istraživački fokus obuhvata proučavanje sastojaka hrane, ponovnu upotrebu prehrambenog otpada, bioaktivna jedinjenja i sirovine biljnog porekla. Poseduje veliko iskustvo u razvoju hromatografskih metoda za poboljšanje nutritivne vrednosti hrane, s posebnim naglaskom na proizvode od žitarica i pseudožitarica.
Kao rukovodilac istraživačke grupe specijalizovane za tehnološki dizajn 3D štampanih snek proizvoda, Jovana rukovodi kreiranjem nutritivno uravnoteženih i potrošačima prilagođenih formulacijama. Kombinujući napredna naučna istraživanja i najsavremeniju tehnologiju 3D štampe, fokusira se na inovativna prehrambena rešenja koja odgovaraju zahtevima modernih potrošača.
Tokom svoje karijere, učestvovala je i vodila brojne nacionalne i međunarodne projekte. Jovana je član Udruženja prehramnebih tehnologa i Zajednice za transfer tehnologije Srbije. Njen istraživački pravac posvećen je olakšavanju transfera tehnologije između akademske zajednice i industrije, pretvarajući istraživanja u praktična i realna rešenja.