Daljinska detekcija i GIS


Istraživačke aktivnosti grupe za daljinsku detekciju i geo-informacione sisteme (GIS) obuhvataju izdvajanje korisnih informacija iz podataka prikupljenih pomoću raznovrsnih senzora postavljenih na udaljenim lokacijama na Zemlji, u vazduhu ili u svemiru. Daljinsko osmatranje i detekcija uključuju, dakle, satelitsko snimanje, ali se oslanjaju i na slike i merenja dobijena korišćenjem kolor, multispektralnih, hiperspektralnih i termalnih kamera, postavljenih na robote ili niskoleteće bespilotne letelice, koji takođe postoje u laboratoriji za daljinsku detekciju i GIS.

 

Istraživanje grupe usmereno je na obradu, skladištenje i prikupljanje podataka dobijenih pomoću senzora sa višestrukim mogućnostima, kao i integraciju velikih količina podataka dobijenih iz različitih izvora, kao što su bežične senzorske mreže, sateliti, meteorološke merne stanice ili terenske studije. Aktivnosti grupe takođe uključuju i razvoj sistema za brz pristup relevantnim podacima koje treba predstaviti krajnjim korisnicima na maksimalno informativan način, kao što su GIS baze podataka. Tehnike snimanja se kombinuju sa najaktuelnijim pristupima iz oblasti mašinskog učenja i veštačke inteligencije, kao što su mašine sa vektorima nosačima, tzv. duboke neuronske mreže, boosting, evolutivni algoritmi i konstrukcija ansambala klasifikatora, a zatim se primenjuju u okviru brojnih inovativnih rešenja za pomoć pri donošenju odluka, kao što su sistemi za detekciju setvene strukture, procenu prinosa ili pametno navodnjavanje.

 

Što se tiče akvizicije podataka, grupa poseduje različite uređaje za snimanje, uključujući nekoliko vrsta multispektralnih kamera, polarizacione filtre, tri hiperspektralne kamere, termalnu kameru visoke rezolucije, sočiva i objektive, brze industrijske kamere, komplete za kreiranje prototipova bežičnih senzorskih mreža, ali i različite platforme namenjene snimanju, kao što su male bespilotne letelice, motorizovani paraglajderi i autonomna terenska vozila.

Termalno i multispektralno snimanje biljaka i useva korišćenjem laboratorijskih uređaja i bespilotnih letelica.